Andrzej Sapkowski
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 6661401
Re: Andrzej Sapkowski
Nun. czytam ze zdumieniem. Z taką surową krytyką jeszcze się chyba nie spotkałam na temat A.S.
Wiedźmin to mój "miesiąc zatajony" i ilekroć powracam do lektury to upajam się tym czego nie dostrzegałam wcześniej. Na przykład powiązania z językiem celtów i panteonem Nordyckim. I wiem, że jak zacznę czytać znów to znów coś odnajdę. Dzieje się tak moim zdaniem m.in. dlatego, że nawarstwienie wątków jest trudne do ogarnięcia po jednym czy dwóch razach. Podobnież i z "Husycką". Akurat docieram do ostatniego rozdziału Bożych Bojowników i sądzę, że wiele pomijam. Przypisy na końcu są konieczne właśnie ze względu na wygodę czytania. Niekiedy do jednej strony potrzeba by dwóch stron przypisów. A tak: można się ograniczyć do kilku.
W Trylogii jednakże irytowały mnie zbiegi okoliczności, przypadki i niemożliwości byle tylko fabuła się toczyła dalej. I sprawa Jutty - Katarzyny. Nie mogę się przyzwyczaić. ;/
Z innej twórczości kocham się w "Muzykantach", "Złotym popołudniu" :**, I "Coś się kończy coś zaczyna" wraz z innymi opowiadaniami. (np "Droga z której się nie wraca").
Zastanawiam się czy zacząć "Maladie". "Żmiji" nie tykam.
Wiedźmin to mój "miesiąc zatajony" i ilekroć powracam do lektury to upajam się tym czego nie dostrzegałam wcześniej. Na przykład powiązania z językiem celtów i panteonem Nordyckim. I wiem, że jak zacznę czytać znów to znów coś odnajdę. Dzieje się tak moim zdaniem m.in. dlatego, że nawarstwienie wątków jest trudne do ogarnięcia po jednym czy dwóch razach. Podobnież i z "Husycką". Akurat docieram do ostatniego rozdziału Bożych Bojowników i sądzę, że wiele pomijam. Przypisy na końcu są konieczne właśnie ze względu na wygodę czytania. Niekiedy do jednej strony potrzeba by dwóch stron przypisów. A tak: można się ograniczyć do kilku.
W Trylogii jednakże irytowały mnie zbiegi okoliczności, przypadki i niemożliwości byle tylko fabuła się toczyła dalej. I sprawa Jutty - Katarzyny. Nie mogę się przyzwyczaić. ;/
Z innej twórczości kocham się w "Muzykantach", "Złotym popołudniu" :**, I "Coś się kończy coś zaczyna" wraz z innymi opowiadaniami. (np "Droga z której się nie wraca").
Zastanawiam się czy zacząć "Maladie". "Żmiji" nie tykam.
Nullus liber tam malus, qui non aliqua parte prosit ;*
łabędzie ćwierkają!
łabędzie ćwierkają!
-
- Bosman
- Numer GG: 0
"Maladie" chyba zostało wydane jedynie do książki o Królu Arturze, która jest, co fajne, rozprawą na temat mitologii i postaci, raczej jak długi artykuł, bo to ani popularno naukowe ani opowiadanie. Fajne i miło sie czyta suche informacje podane w pisarskiej formie.
- Solarius Scorch
- Bosman
Moją ulubioną książką jest Rękopis znaleziony w smoczej jaskini. Wprawdzie to non fiction, ale naprawdę sporo się z niej w swoim czasie dowiedziałem o fantasy i SF.
A, i nie zapominajmy o Sapkowym systemie RPG Oko Yrrhedesa.
A, i nie zapominajmy o Sapkowym systemie RPG Oko Yrrhedesa.
-
- Bombardier
Mam mieszane uczucia co do rękopisu. Co prawda można się z niej wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć, leksykon całkiem dobry, ale liczyłem że bestiariusz dostarczy mi pomysły na sesje. Tymczasem opisy potworów są bardzo ogólne i trudno znaleźć coś oryginalnego.
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"
May the Phone be with you!
- Solarius Scorch
- Bosman
Encyklopedia PWN też jest do dupy, bo jest w niej za mało potworów?No Name pisze:Mam mieszane uczucia co do rękopisu. Co prawda można się z niej wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć, leksykon całkiem dobry, ale liczyłem że bestiariusz dostarczy mi pomysły na sesje. Tymczasem opisy potworów są bardzo ogólne i trudno znaleźć coś oryginalnego.
-
- Bombardier
Encyklopedia PWN - Ale rękopis to nie jest Encyklopedia PWN
Raczej kupując książkę Sapkowskiego, spodziewasz się nie surowej encyklopedii, tylko fantastyki w "erpegowym" stylu. Inaczej wyobrażałem sobie tą książkę.
Raczej kupując książkę Sapkowskiego, spodziewasz się nie surowej encyklopedii, tylko fantastyki w "erpegowym" stylu. Inaczej wyobrażałem sobie tą książkę.
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"
- Solarius Scorch
- Bosman
Rękopis jest daleki od surowości, to bardzo fajnie napisana pozycja non-fiction. Moim zdaniem Sapek właśnie w takich pozycjach sprawdza się najlepiej, a nie w literaturze pięknej. Ale to tylko moje zdanie.No Name pisze:Encyklopedia PWN - Ale rękopis to nie jest Encyklopedia PWN :PRaczej kupując książkę Sapkowskiego, spodziewasz się nie surowej encyklopedii, tylko fantastyki w "erpegowym" stylu. Inaczej wyobrażałem sobie tą książkę.
-
- Majtek
W 100% podzielam to zdanie. To autor który ma talent do budowania swojego świata,w który zabiera nas wraz z nową powieścią. W literaturze pięknej chyba się nie sprawdził...
W naszym sklepie znajdziesz gry planszowe, karciane, figurkowe jak i wszelkie akcesoria do nich potrzebne.
Jeśli nie znaleźli Państwo w naszej ofercie tego czego szukacie to...wystarczy do nas napisać a my już zajmiemy się resztą.
www.targowo.istore.pl
Jeśli nie znaleźli Państwo w naszej ofercie tego czego szukacie to...wystarczy do nas napisać a my już zajmiemy się resztą.
www.targowo.istore.pl
- Solarius Scorch
- Bosman
*skrob skrob* Przepraszam, ale się zgubiłem. To mówimy o jego powieściach czy nie? Bo ja miałem na myśli, że lepiej mu wychodzi non-fiction niż fiction.Targowo.Istore pisze:W 100% podzielam to zdanie. To autor który ma talent do budowania swojego świata,w który zabiera nas wraz z nową powieścią. W literaturze pięknej chyba się nie sprawdził...
-
- Majtek
Tylko chciałem wyrazić w jakimś stopniu szacunek do autora,ponieważ urzekł mnie kilkoma powieściami,pisałem to właśnie w tym sensie.
W naszym sklepie znajdziesz gry planszowe, karciane, figurkowe jak i wszelkie akcesoria do nich potrzebne.
www.targowo.istore.pl
www.targowo.istore.pl
-
- Majtek
- Numer GG: 7459427
Proza Sapkowskiego jest legendarna, kto by nie znał przygód wiedźmina imieniem Geralt z Wyzimy ;D
Gra komputerowa jest świetna a co dopiero książka !
Gra komputerowa jest świetna a co dopiero książka !
"Prawdziwych bohaterów poznajemy w najtrudnejszych chwilach"
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Tak się zastanawiam, czy to żart, czy poważne pisanie... Niestety dożyliśmy takich czasów, że młodzież Władcę Pierścieni zna z ekranów kin/telewizorów, a wiedźmina z gry komputerowej...Alistar pisze: Geralt z Wyzimy ;D
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Majtek
Bazyl właśnie tak myśle nad uzasadnieniem mojej wypowiedzi
Wiesz, nie miałem zbytnio czasu by wpełni przeczytać tej książki, wydaje mi sie iż znam już historię bohatera i jakoś nie mam ochoty poznawania jej do końca
Mam wg. mnie ciekawsze książki, której milej sie czyta.
Wiesz, nie miałem zbytnio czasu by wpełni przeczytać tej książki, wydaje mi sie iż znam już historię bohatera i jakoś nie mam ochoty poznawania jej do końca
Mam wg. mnie ciekawsze książki, której milej sie czyta.
-
- Marynarz
- Numer GG: 4382272
- Kontakt:
To jak piszesz że gra komputerowa jest świetna, a co dopiero książka, skoro nie przeczytałeś do końca książki? Ja przynajmniej jasno mowie, ze Wiedźmin jako książka mnie znudził do bólu, więc go nie skończyłem. Za to z Sapka warto czytać trylogie husycką...
-
- Majtek
Napisałem, że gra jest świetna i stwierdziłem niezaprzeczalny fakt.
Książki nie przeczytałem całej, lecz mam taki zamiar, kiedy nie będę miał nic innego do robienia
Książki nie przeczytałem całej, lecz mam taki zamiar, kiedy nie będę miał nic innego do robienia
-
- Marynarz
- Numer GG: 4382272
- Kontakt:
Jeśli chcesz pisać o grach, to masz od tego inny temat. To temat o Sapku i jego twórczości, a nie o spinoffach z niej. Trzymaj się tematu...
-
- Majtek
Ja tylko raz wspomniałem o grze, a to druga sprawa, że temat został pociągnięty dalej