Motyw rycerza

-
- Bosman
- Numer GG: 0
- Lokalizacja: Nie chcesz wiedzieć... naprawdę nie chcesz wiedzieć...
Re: Motyw rycerza
No i chyba wciąż masz to zaćmienie...
Hm... Roland - ideał "Pieśń o Rolandzie", oraz Donkiszot - co plugawi szlachte.
Hm... Roland - ideał "Pieśń o Rolandzie", oraz Donkiszot - co plugawi szlachte.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie
Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.
Azrael (Śmierć Wszechświatów) jest ich władcą. Wszystkie inne Śmierci są zależne od niego.

-
- Tawerniana Wiewiórka
- Numer GG: 1087314
- Kontakt:
Nie, nie ma. Filmy o Krzyżakach, Joannie D'Arc i Jedi akurat pasują.Azrael666 pisze:No i chyba wciąż masz to zaćmienie..
Sblam! | "Orły są duże i tupią"

-
- Bosman
Chodziło mi o całokształt, nie o podane "tytuły" :/ zresztą przepraszam.
Grupa Nieszanowania Praw Ludzkich oraz Wspierania Bratniej Nienawiści na Tawernie

-
- Bombardier
- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
Dzięki wielkie, jesteście wspaniałą pomocą. Zrobiłem sobie spis waszych propozycji, który przedstawię jeszcze kilku osobom, które mają ten sam temat. Jeśli znajdziecie coś jeszcze, walcie śmiało!
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
"Z głupotą się nie walczy, głupotę się omija"
-- Terry Pratchett

-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 7481872
spartanie oni by dali nam nieźle w kość i rycerze Króla Artura są nieźli ale daleko im do spartan.

-
- Bosman
Za dużo filmów Asasin... (chodź nie zaprzeczam, że Spartanie rzeczywiście w swoich czasach rządzili)

-
- Bombardier
- Kontakt:
Jasne, rządzili. Ale tylko w Sparcie, hegemonię w samej Grecji mieli zaś krótko.
leżę, patrzę w podłogę i nie chcę.

-
- Bosman
"rządzili" - czyt. byli zajekur**biści
A co by nie było offtopu:
Polecam: http://www.zawiszaczarny.pl/index1.php?page=patron
A co by nie było offtopu:
Polecam: http://www.zawiszaczarny.pl/index1.php?page=patron

-
- Marynarz
muszewpisac10znakow
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 lipca 2014, 10:37 przez Trankvilus, łącznie zmieniany 1 raz.
Koyaanisqatsi!

- Solarius Scorch
- Bosman
Co do Sparty to mnie się zawsze (ilekroć pada tytuł 300) przypomina, jak ten kraik przedstawiono w serialu Był sobie człowiek: jako debili i drechów...
Zwłaszcza w porównaniu z Atenami. Cóż, Francuzi nie mają takiego zacięcia w jaraniu się rzezią jak Amerykanie...
Co do rycerzy w filmach zaś, to było tego tyle że aż nie wiadomo co powiedzieć. Może wspomnę kilka postmodernistycznych nawiązań? Choćby Beowulf, film technofantasy o wojowniku, którego cel (zaszlachtowanie potwora) łatwo się w postać standardowego rycerza wpisuje. Albo i Batman - nie bez kozery jest zwany Mrocznym Rycerzem... Zresztą jeśli mowa o postmoderniźmie, to przejdzie wszystko, nawet Kafka. Ważne żeby umieć to sprzedać.
PS. Zdaję sobie sprawę, że temat unieważnił się wieki temu, ale dyskusja ciekawa

Co do rycerzy w filmach zaś, to było tego tyle że aż nie wiadomo co powiedzieć. Może wspomnę kilka postmodernistycznych nawiązań? Choćby Beowulf, film technofantasy o wojowniku, którego cel (zaszlachtowanie potwora) łatwo się w postać standardowego rycerza wpisuje. Albo i Batman - nie bez kozery jest zwany Mrocznym Rycerzem... Zresztą jeśli mowa o postmoderniźmie, to przejdzie wszystko, nawet Kafka. Ważne żeby umieć to sprzedać.
PS. Zdaję sobie sprawę, że temat unieważnił się wieki temu, ale dyskusja ciekawa

-
- Bombardier
- Numer GG: 9025892
- Kontakt:
Nie tak do końca unieważnił, bo pracy maturalnej jeszcze nie napisałem, a każda Wasza sugestia jest nadal dla mnie niezwykle cenna. Wszak zawsze można ja wpleść do jakiejś dygresji. A do mojej pracy wziąłem:
Rękawiczkę Mickiewicza
Pieśń o Cydzie (uwielbiam średniowieczne teksty)
Miecz przeznaczenia i Panią jeziora Sapkowskiego
oraz Monty Python i Święty Graal
Mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru.
Rękawiczkę Mickiewicza
Pieśń o Cydzie (uwielbiam średniowieczne teksty)
Miecz przeznaczenia i Panią jeziora Sapkowskiego
oraz Monty Python i Święty Graal
Mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru.
"It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living."
-- Terry Pratchett
-- Terry Pratchett

-
- Pomywacz
- Numer GG: 9537852
- Kontakt:
Z racji ukazania się nie tak dawno w kinach, mogłeś spróbować umieścić w prezentacji "Beowulfa" - moim zdaniem to ideał rycerza 

Ludzie usilnie starają przekonać się nawzajem, że uroda to tylko zewnętrzna forma, liczy się tylko wnętrze – tak jakby jakiś mężczyzna zakochał się kiedyś w parze nerek.

-
- Bosman
- Numer GG: 6094143
- Kontakt:
Jeśli chodzi o Monthy Pythona to koniecznie wykorzystaj Powieść Sir Robina jako karykaturę pieśni truwerskich i konfrontację z mitem o niezaprzeczalnej odwadze rycerzy.
Zresztą skoro jeszcze masz Sapkowskiego to może warto by sięgnąć do klasyki arturiańskiej? Przecież kulturowy archetyp rycerza w świecie zachodnim pochodzi właśnie stamtąd.
A ja tak wpadłem na jeszcze oryginalniejszy pomysł, choć byłaby to całkowita zmiana koncepcji. Skoro motyw rycerza to czemu nie zrobić by czegoś przewrotnego i nie skonfrontować zachodu i naszych puszek ze wschodem i samurajami? Wspaniała okazja do pokazania podobieństw i różnic w mentalności. Do wykorzystania świetnie nadałyby się w takim wypadku filmy Akiry Kurosawy i "Opowieść o 47 Roninach" (to ona podsunęła mi ten pomysł), przynajmniej tyle tak z czuba mi do głowy przychodzi. Porównanie tego z Rycerzami Okrągłego Stołu (Sir Lech Wałęsa, Sir Aleksander Kwaśniewski, Sir Leszek Miller i Sir Jacek Kuroń z pewnością szasłużyli sobie na pamięć) mogłoby dostarczyć świetnego materiału na pracę, która nie będzie kolejną kalką. Z tym, że już pewnie za późno na taką woltę.
Zresztą skoro jeszcze masz Sapkowskiego to może warto by sięgnąć do klasyki arturiańskiej? Przecież kulturowy archetyp rycerza w świecie zachodnim pochodzi właśnie stamtąd.
A ja tak wpadłem na jeszcze oryginalniejszy pomysł, choć byłaby to całkowita zmiana koncepcji. Skoro motyw rycerza to czemu nie zrobić by czegoś przewrotnego i nie skonfrontować zachodu i naszych puszek ze wschodem i samurajami? Wspaniała okazja do pokazania podobieństw i różnic w mentalności. Do wykorzystania świetnie nadałyby się w takim wypadku filmy Akiry Kurosawy i "Opowieść o 47 Roninach" (to ona podsunęła mi ten pomysł), przynajmniej tyle tak z czuba mi do głowy przychodzi. Porównanie tego z Rycerzami Okrągłego Stołu (Sir Lech Wałęsa, Sir Aleksander Kwaśniewski, Sir Leszek Miller i Sir Jacek Kuroń z pewnością szasłużyli sobie na pamięć) mogłoby dostarczyć świetnego materiału na pracę, która nie będzie kolejną kalką. Z tym, że już pewnie za późno na taką woltę.
Spłodził największe potwory - wielkiego wilka Fenrira, węża Midgardsorma i boginię umarłych Hel.
Nordycka Zielona Lewica

Nordycka Zielona Lewica

-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Beowulf nie byl rycerzem, a gockim wojem. Rozrozniajmy pojecia.scissors pisze:Z racji ukazania się nie tak dawno w kinach, mogłeś spróbować umieścić w prezentacji "Beowulfa" - moim zdaniem to ideał rycerza

-
- Bosman
Ja bez watpienia dałbym na Twoim miejscu kogoś z okrągłego stołu, na stówę Rolanda, Skrzetuskiego(albo innego bohatera Trylogii podpasowującego (szkoda że Bohun nie pasi bo to koles jest kozacki)) no i hmm... to chyba tyle.
Ciekaw jestem - czy uważacie, że wartości 'rycerskie' są dzisiaj przebrzmiałe i staroświeckie? To jest dobry pomysł ciągnięcia rozmowy.
Craw - pod rycerza możemy wcisnąc każdego kto w jakiś sposób wciska się w ten rycerski etos.
Ciekaw jestem - czy uważacie, że wartości 'rycerskie' są dzisiaj przebrzmiałe i staroświeckie? To jest dobry pomysł ciągnięcia rozmowy.
Craw - pod rycerza możemy wcisnąc każdego kto w jakiś sposób wciska się w ten rycerski etos.

-
- Bosman
- Numer GG: 5454998
Niby tak, ale nie mozna zapominac o ramach historycznych. Ciezko mowic o postaci jako rycerzu, jesli zyla ok V wieku n.e. A pomijajac juz to, to Beowulf mial wiele cech sprzecznych z etosem rycerskim, wiec nie pasuje ;]

-
- Tawerniany Trickster
- Kontakt:
Craw, co ty chrzanisz, dziecko?
To tak jakby powiedzieć, że Tristan też nie pasuje do toposu rycerza, bo był piktyjskim wagabundą...
Oczywiście, że Beowulf świetnie się nadaje na topos rycerza. Tylko raczej tekst, a nie wizja hollywoodzka
To tak jakby powiedzieć, że Tristan też nie pasuje do toposu rycerza, bo był piktyjskim wagabundą...
Oczywiście, że Beowulf świetnie się nadaje na topos rycerza. Tylko raczej tekst, a nie wizja hollywoodzka