Lektury szkolne
-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
Re: Lektury szkolne
"Straty po stronie polskiej wyniosły około 10 tys. zabitych i 7 tys. zaginionych, 5 tys. rannych żołnierzy oraz od 120 do 200 tysięcy ofiar spośród ludności cywilnej. Wśród zabitych przeważała młodzież, w tym ogromna większość warszawskiej inteligencji.
Po stronie niemieckiej straty wyniosły 10 tys. zabitych, 6 tys. zaginionych, 9 tys. rannych żołnierzy, 300 zniszczonych czołgów i samochodów pancernych. Według zeznań von dem Bacha, złożonych w 1947 roku w Warszawie, wyniosły 10 tysięcy zabitych oraz 7 tysięcy zaginionych i 9 tysięcy rannych – dane te zostały przyjęte przez historiografię."
Sam wyciągnij wnioski. te dane pokrywają się na kilku stronach.
PS. I dotyczą one tylko PW, które było zrywem, kiedy to polscy partyzanci byli lepiej uzbrojeni i przygotowani niż wcześniej ( co i tak im nie pomogło)
Po stronie niemieckiej straty wyniosły 10 tys. zabitych, 6 tys. zaginionych, 9 tys. rannych żołnierzy, 300 zniszczonych czołgów i samochodów pancernych. Według zeznań von dem Bacha, złożonych w 1947 roku w Warszawie, wyniosły 10 tysięcy zabitych oraz 7 tysięcy zaginionych i 9 tysięcy rannych – dane te zostały przyjęte przez historiografię."
Sam wyciągnij wnioski. te dane pokrywają się na kilku stronach.
PS. I dotyczą one tylko PW, które było zrywem, kiedy to polscy partyzanci byli lepiej uzbrojeni i przygotowani niż wcześniej ( co i tak im nie pomogło)
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
- Lady Jessika Atryda, "Diuna" Herbert
-
- Bosman
- Numer GG: 0
Książka byla pisana krótko po wojnie.wiki o cywilach, ale oczywicha że tych martwych pisze:Po wojnie przyjmowano najczęściej że ogólne straty poległych w powstaniu warszawskim wyniosły około 200 000 ludzi, współcześnie dokonano rewizji tych ustaleń oceniając ofiary cywilne powstania na 120 000-150 000 ludzi, choć niejednokrotnie przyjmuje się także liczby w zakresie 150 000-180 000
Wygląda że w tym przypadku masz nieco racji. (nie moge odnaleźć na wiki strat niemców , albo jestem ślepy 0_o)Siły powstańcze zostały zniszczone, zginęło od 17,2 do 18 tys. żołnierzy AK, 3,5 tys. "kościuszkowców", 5 tys. żołnierzy zaginęło a 25 tys. zostało rannych.
- BAZYL
- Zły Tawerniak
- Numer GG: 3135921
- Kontakt:
Dziś miałem egzamin z historii to jestem na bieżąco - straty niemieckie wynosiły prawie 12 tysięcy zabitych i ok. 10 tys. rannych. Wg tego samego źródła powstańców zginęło 16 tys. a rannych zostało 6 tysięcy. Do tego należy doliczyć 180 tys. zabitych cywilów.
A teraz proszę już wrócić do tematu lektur - wątek historyczny jest gdzie indziej.
A teraz proszę już wrócić do tematu lektur - wątek historyczny jest gdzie indziej.
Pierwszy Admirał Niezwyciężonej Floty Rybackiej Najjaśniejszego Pana, Postrach Mórz i Oceanów, Wody Stojącej i Płynącej...
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 12653993
Denerwują mnie te krótkie lektury które w ogóle nie pozwalają wyzwolić emocji. Przy Harrym Potterze, Dumie i Uprzedzeniu oraz przy Zmierzchu mogę śmiać się, płakać czy wstrzymywać oddech a taki Tajemniczy Ogród to szkoda gadać
-
- Szczur Lądowy
- Numer GG: 12653993
Re: Najlepsza Lektura Szkolna
Najnormalniejszą był Szatan Z Siódmej Klasy a reszta nudna
-
- Marynarz
No... Dla mnie Harry Potter kojarzy się z żenadą bardziej...
-
- Bosman
tak samo zmierzch. A Duma i Uprzedzenie kojarzy mi się Keirą "Klata osmioletniego chłopca" Knightley.Nhunter pisze:No... Dla mnie Harry Potter kojarzy się z żenadą bardziej...
-
- Marynarz
- Numer GG: 12362182
Mam wrażenie że Marycha przeczytała te parę książek ( większość niskich lotów) i próbuje błysnąć wiedzą
"Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór."
-
- Chorąży
To chyba żadnej nie czytałaś. W którym momencie nudna jest "Dżuma", "Mały książę", "Ferdydurke"? "Dziady", "Śluby Panieńskie", "Zemsta", "Tango"? IMHO lektury naprawdę nie są źle wybierane. I coś sobą przekazują konkretnego. Co niby wnosi taki Harry Potter, którego tak uwielbiasz?Marycha pisze:Najnormalniejszą był Szatan Z Siódmej Klasy a reszta nudna
.
-
- Bosman
Te książki jeszcze przed nią.Deep pisze:To chyba żadnej nie czytałaś. W którym momencie nudna jest "Dżuma", "Mały książę", "Ferdydurke"? "Dziady", "Śluby Panieńskie", "Zemsta", "Tango"? IMHO lektury naprawdę nie są źle wybierane. I coś sobą przekazują konkretnego. Co niby wnosi taki Harry Potter, którego tak uwielbiasz?Marycha pisze:Najnormalniejszą był Szatan Z Siódmej Klasy a reszta nudna
-
- Chorąży
W sumie z podstawówki to zapamiętałem "Dzieci z Bulerbyn". Chyba nic więcej mi się wtedy nie podobało
.
-
- Bosman
Dzieci z Bulerbyn, Chłopcy z placu broni, Ten obcy, Awantura o Basię... yyy...Deep pisze:W sumie z podstawówki to zapamiętałem "Dzieci z Bulerbyn". Chyba nic więcej mi się wtedy nie podobało
Mi się podobał zawsze wielce zapomniany "Sposób na Alcybiadesa".
-
- Chorąży
Awanturę o Basię i Sposób na Alcybiadesa teraz sobie przypomnialem. Też w sumie dobre książki. Resztę chyba trzeba będzie kiedyś odświeżyć sobie
.
-
- Marynarz
Ja tam w podstawówce czytałem wszystkie książki Niziurskiego jakie mi wpadły w łapy. Obecnie z lektur to może... a ja wiem? Jakoś nie mogę sobie przypomnieć gimnazjalnej lektury która szczególnie mi się spodobała
-
- Bombardier
Moja lista najlepszych lektur:
1. Buszujący w zbożu - GENIALNE, szkoda że w gimnazjum nasz równie genialny polonista finalnie nie raczył jej przerobić na lekcji. Widać za trudna...
2. Hobbit - Jedna z niewielu lektur w podstawówce które przeczytałem i to z niemałą przyjemnością. To było mój pierwszy raz z fantastyką, no i klasyka...
3. Chłopcy z placu broni albo Ten obcy - sam nie wiem...
A poza tym oczywiście Szekspir - gość swą twórczością wyprzedzał wiek w którym żył.
Mały Książe to jakieś bełkoty (choć w sumie swój urok miały)
Co tam jeszcze... Coś mi świta że Pan Kleks był fajny
1. Buszujący w zbożu - GENIALNE, szkoda że w gimnazjum nasz równie genialny polonista finalnie nie raczył jej przerobić na lekcji. Widać za trudna...
2. Hobbit - Jedna z niewielu lektur w podstawówce które przeczytałem i to z niemałą przyjemnością. To było mój pierwszy raz z fantastyką, no i klasyka...
3. Chłopcy z placu broni albo Ten obcy - sam nie wiem...
A poza tym oczywiście Szekspir - gość swą twórczością wyprzedzał wiek w którym żył.
Mały Książe to jakieś bełkoty (choć w sumie swój urok miały)
Co tam jeszcze... Coś mi świta że Pan Kleks był fajny
"Mistrz gry nie ma duszy! Sprzedał ją diabłu za tabelę trafień krytycznych!"
May the Phone be with you!
May the Phone be with you!
-
- Bosman
- Numer GG: 7524209
Jakoś tak się dziwnie składa, że jak się czyta lekturę, to wydaje się ona beznadziejnie denna. A jakiś rok, dwa, trzy później uznaje się ją za świetną...
Od dziś płacę Eurogąbkami.
-
- Pomywacz
- Numer GG: 13133386
Ja tam uwielbiałem , uwielbiam Sienkiewicza.
,,Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.''